LV RU

Uzturs

Skābju-sārmu diēta (pH diēta)

Visas vesela organisma aizsargsistēmas uztur noteiktu iekšējo šķidrumu pH līmeni. Agresīvu faktoru ietekmē organisms bieži netiek galā ar līdzsvara uzturēšanu. Tas noved vai nu pie organisma acidozes (pārlieku liela skābuma), vai alkalozes (pārlieku liela sārmainuma). Parasti cilvēka iekšējā vide sliecas uz skābo pusi. Dzīves laikā produktu skābie atlikumi organismā sāk gūt pārsvaru pār sārmainiem produktiem, un, ja pārtikā nav pietiekami daudz sārmainu produktu, skābe sāk uzkrāties.

Kā saprast, ka skābju-sārmu līdzsvars ir traucēts?

Visu fermentu, kas piedalās vielmaiņā, darbība ir atkarīga no pH līmeņa. Ja līdzsvars ir traucēts, fermenti kļūst mazaktīvi. Organismā sāk uzkrāties toksīni, un organisms piesārņojas. Viens no priekšlaicīgas novecošanas iemesliem ir tieši tas, ka organismā uzkrājas toksīni. 

Ja skābums ir ļoti liels, organisms sāk „aizņemties” minerālvielas no orgāniem un kauliem, lai neitralizētu pārlieku lielo skābes daudzumu. Tādejādi cieš dzīvībai svarīgi orgāni un kaulaudi.

Kļūstot skābam, cieš organisma aizsagfunkcijas, un tas ir pakļauts vīrusu un baktēriju izraisītām infekcijām.

Tiek traucēta vielmaiņa, jo, ja ir izmainīts skābju-sārmu līdzsvars, tiek traucēta attiecība starp dažādiem fermentiem.

Parādās gurdenums, nomākts garastāvoklis.

Mainoties normālai mikroflorai uz slimību veicinošu, rodas disbakterioze, kas atsaucas arī uz imunitāti.

Starp citu, arī celulīts ir sekas traucētam pH līmenim organismā.

Kā atjaunot līdzsvaru?

Nepieciešams lietot pareizu pārtiku. Produkti nosacīti tiek iedalīti skābu un sārmainu vidi veidojošos. Diēta, kas bagātīgi satur sārmu produktus, palīdzēs neitralizēt skābes pārpalikumu organismā. 

Tomēr tas nenozīmē, ka jāpāriet pilnībā tikai uz sārmainu produktu pārtikas lietošanu.

Sārmaini produkti ir augļi, salāti un dārzeņi, putraimi, rieksti, pupas. Nevar spriest par produktu pēc tā garšas: daudzi augļi ir skābi pēc garšas, bet sarežģītu bioķīmisku procesu rezultātā tie veido sārmainu organisma vidi.

Sārmaini un skābi uzturprodukti

(nospiediet lai palielināt attēlu)

Ajūrvēdā bieži tiek izmantots piens, lai koriģētu kuņģa skābes līmeni, kas nozīmē, ka tradicionālie Indijas dziednieki zināja par piena sārmainajām īpašībām. Taču tagad daudzi Rietumu ārsti uzskata, ka piens ir skābu vidi veidojošs produkts.

Кad un kā  

Daudzi veselīga uztura speciālisti iesaka diētu, kurā sārmu veidojošie produkti ir krietni vairāk par skābi veidojošiem. Piemēram, ārsts Elsons Hās savā grāmatā „Kā palikt veselam visa gada laikā” apgalvo, ka vislabāk, ja uzturā būs 70-80% sārmainas pārtikas. Viņaprāt, ziemas mēnešos sārmainu produktu īpatsvaru vajadzētu samazināt līdz 65-70%. 

Ir svarīgs sārmainu produktu lietošanas laiks. Organisms aktīvi attīrās līdz 10 no rīta, tāpēc sārmainu produktu efekts šajā laikā būs jūtams visvairāk. Taču tas nenozīmē, ka tikai šajā periodā jalieto augļi un dārzeņi. Būs pietiekami, ja savu dienu sāksiet ar svaigi izspiestu sulu vai nedaudz augļiem. 

Ideāls skābi un sārmu veidojošo produktu līdzsvars ir 30% pret 70%. Izvairieties no pārstrādātiem produktiem, tādiem kā desas, cīsiņi, graudu pārslas un ātrās uzkodas.   

Skābu vidi veicina arī alkohols, nikotīns un kafija.

 

pH=5.5

Šis skābes līmenis kosmētikā patiesībā nav ideāls. Kosmētiskais produkts tādejādi ir skābs un neder ādas šūnām. Lai āda neizžūtu, nepieciešams lietot vāji sārmainus produktus.